Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.02.2012 22:16 - Демагогия по герберски
Автор: zarathustra Категория: Политика   
Прочетен: 1686 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 27.02.2012 22:17


Тази събота стана ясно, че ДДС върху лекарствата няма да бъде понижен. Тази новина бе съобщена лично от премиера Бойко Борисов при посещението му в Банско за състезанието от световната купа по ски за жени. „Ако го започнем с лекарствата, ще отидем и на хляба, ще отидем на учебниците, ще отидем на всичко, а всъщност в България са най-ниските данъци в целия ЕС, така че това за мен е популизъм и няма да го правим сега.” изцепи се лидерът на ГЕРБ. Не за пръв път Бойко Борисов изтъква като едно от основните достойнства на своето правителство факта, че данъците в България са най-ниски в целия ЕС. Дали обаче това е истина или си е чиста проба демагогия от страна на банкянеца? За целта нека хвърлим един поглед върху ставките на ДДС в страните от ЕС. В 6 от 27-те държави-членки на Евросъюза ДДС е по-висок, отколкото в България – Дания, Швеция, Белгия, Ирландия, Унгария и Полша, като най-висока ставката за ДДС е в Дания, Швеция и Унгария – по 25%. В още 3 страни ДДС е на същото равнище като в България – Италия, Австрия и Словения. В останалите 17 държави-членки на ЕС ДДС е по-нисък, отколкото в България (най-ниският ДДС е в Кипър – 15%). По този начин се оказва, че в сравнение с останалите европейски страни България не само не е с най-ниския ДДС, а се нарежда сред тези, в които той е относително по-висок. Интересен факт, който трябва задължително да се отбележи, е, че в повечето от държавите-членки на Евросъюза съществуват диференцирани ставки на ДДС за определени стоки. Така например във Франция за книги, лекарства, храни и селскостопански продукти ставката за ДДС е в размер на 5,5%, при 19,6% основна ставка. На фона на тези данни ясно проличава демагогията на Бойко Борисов, който се опитва да убеди българското общество, че данъците в България са най-ниските в целия ЕС. В настоящите тежки условия трябва да бъде понижено ДДС върху лекарствата и други стоки от първа необходимост като хранителните продукти. Това е повече от наложителна мярка, а не популизъм.



Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Разбира се, че не това е причината да не го намалят
27.02.2012 22:54
Причината е, че това е един от малкото данъци, които изобщо влизат в бюджета. И който процентуално е огромна негова част. Ако го намалят, всички паразитни службици и учреждения ще увиснат. За учителите няма какво да говорим.
цитирай
2. zarathustra - Причината е, че това е един от мал...
28.02.2012 11:40
анонимен написа:
Причината е, че това е един от малкото данъци, които изобщо влизат в бюджета. И който процентуално е огромна негова част. Ако го намалят, всички паразитни службици и учреждения ще увиснат. За учителите няма какво да говорим.


Абсолютно прав си за това, че ДДС е основният приходоизточник в българската хазна и ако постъпленията от него намалеят ще пострада преди всичко раздутата държавна администрация. Възможно е обаче да се направят някои изменения в облагането, които от една страна да облекчат положението на българина, а от друга да позволят да се запази равнището на постъпления от ДДС в бюджета. Например установяването на диференцирана ставка от 15% (аз съм дори за още по-ниска - например 10%) върху лекарствата, може да бъде компенсирана с въвеждане на ДДС върху хазарта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zarathustra
Категория: Политика
Прочетен: 51968
Постинги: 12
Коментари: 56
Гласове: 34
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930